Vuoden 2021 Etelä-Karjalan Ekonomi on Jorma Ojapelto

Vuoden 2021 Etelä-Karjalan Ekonomi on Jorma Ojapelto
Vuoden 2021 Etelä-Karjalan Ekonomi on Jorma Ojapelto
Aika: 23.12.2020 klo 12:00

Etelä-Karjalan Ekonomit ry:n hallitus on valinnut Vuoden 2021 Etelä-Karjalan Ekonomi -kunniamaininnan saajaksi  Lappeenrannan kauppaoppilaitoksen rehtorina elämäntyönsä tehneen Jorma Ojapellon. 
Perusteina valinnalle ovat aktiivinen vaikuttaminen Lappeenrannan kaupungin hallinnossa, opetustoimessa ja yhdistyksissä. Ojapelto on valmistunut ekonomiksi Helsingin Kauppakorkeakoulusta.

Jorma Ojapelto täyttää lähiaikoina 90 vuotta. Hän on syntynyt Viipurissa ja muuttanut jo lapsena Laatokan Karjalan Salmiin. 
Salmista hän joutui talvisodan sytyttyä lähtemään perheen mukana Keski-Suomeen, mistä tie vei monen mutkan kautta Mikkeliin. 
Työuransa Ojapelto aloitti Mikkelin kauppaoppilaitoksen lehtorina, josta hän siirtyi 1965 Lappeenrantaan kauppaoppilaitoksen rehtoriksi. Usealla eri paikkakunnalla asumisen Ojapelto on kokenut ainoastaan positiivisena, näkökulmia ja ystäväpiiriä avartavana mahdollisuutena.

Ylioppilaaksi Jorma Ojapelto kirjoitti Mikkelin Lyseosta 1951. Hän aloitti opinnot Helsingin Kauppakorkeakoulussa armeijan jälkeen ja on toiminut ekonomiksi valmistuttuaan liiketalouden opetus- ja kehittämistehtävissä eläköitymiseensä asti. Ojapelto on toiminut mm. Suomen kauppaopettajat ry:n hallituksen ja valtuuston puheenjohtajana 1960-1970-luvun vaihteessa ja ollut mukana vaikuttamassa monessa merkittävässä koulutuspoliittisessa muutostilanteessa. Ojapelto on myös yksi Etelä-Karjalan Ekonomit ry:n pitkäaikaisimmista jäsenistä ja kantavista voimista.

Jorma Ojapellon elämäntyönä voidaan kiistatta pitää toisen asteen koulutuksen kehittämistä nykyiselle tasolle. Hän vaikutti päivätyössään Lappeenrannan kauppaoppilaitoksen rehtorina vuosikymmenet ja osallistui aktiivisesti niin ekonomien yhdistystoimintaan kuin kaupungin hallituksen ja opetustoimen toimintaan. Rakkaiden urheilu- ja Rakennusharrastusten vähennyttyä iän myötä, on Ojapelto kunnostautunut aktiivisena kirjoittajana.

Vuoden Etelä-Karjalan Ekonomi -kunniakirjaa luovutettaessa, Jorma Ojapeltoa kehotettiin kirjoittamaan kirja elämänsä vauhdikkaasta tarinasta. Vastaukseksi Ojapelto tuumi hymyillen: ”Kirjoitin jo! Jorman tarina -niminen omakustanne ilmestyi vuonna 2011”. 

Ojapellon aktiivinen ja innostunut ote elämään sekä vaikuttaminen luottamustehtävissä toimii meille muille pysyvänä esimerkkinä. Aktiivisesta roolistaan ja monista luottamustehtävistään huolimatta Ojapelto pitää tärkeimpänä asiana elämässään perhettään.

Etelä-Karjalan Ekonomit ry:n hallitus on halunnut palkita yhden erityismaininnan ansaitsevan ekonomin vuosittain ja myöntää hänelle Vuoden Etelä-Karjalan Ekonomi -kunniamaininnan. Kuluvana syksynä kaikki EKE:n jäsenet ovat voineet esittää kunniamaininnan ansaitsevia ehdokkaita hallitukselle. Kunniamaininnan saava ekonomi on kantanut ansiokkaasti "ekonomiuttaan" ja vaikuttanut aktiivisesti Etelä-Karjalassa. Yhdistyksen hallitus tekee valinnan saamiensa ehdotusten pohjalta. Kunniakirja luovutettiin Jorma Ojapellolle Etelä-Karjalan Ekonomit ry:n vuosikokouksessa marraskuussa 2021.